array(0) { }

Uw gegevens worden verwerkt.
Een moment geduld alstublieft...

VERLICHTING OP DE WERKPLEK

Werkplekverlichting is onderbelicht in de preventie van ziekteverzuim en de verbetering van arbeidsomstandigheden, maar van vitaal belang voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij het doen van lux metingen (de hoeveelheid licht) bij bedrijven, bij lange na de NEN-EN 12464-1 norm voor werkplekverlichting niet gehaald wordt. Van de onderzochte bedrijven kwam meer dan 90% niet aan de norm van 500 lux op de werkplek. Waarden van minder dan 200 lux op plekken waar de ogen inspannend werk verrichten zijn geen uitzondering. De gevolgen voor het ziekteverzuim zijn navenant.

EFFECTEN GEBREKKIG LICHT
De effecten voor de gezondheid van onvoldoende of slecht licht zijn door de wetenschap ruimschoots aangetoond. Een Nederlands onderzoek toont het volgende aan:

“Licht heeft een positieve invloed op de geestelijke gesteldheid. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen blijkt dat proefpersonen die een tijd in een goed verlichte ruimte hebben gezeten, minder last hebben van depressieve buien en een slecht humeur. Daarnaast is het licht goed voor de geheugenfunctie en het oriëntatievermogen.

CONCENTRATIE VERLIES
Verlichting wordt nog vaak gezien als een sluitpost. Niet iedereen heeft in de gaten hoeveel invloed een juiste verlichting op de werkplek heeft. Heel belangrijk is een juiste aansturing van de verlichting. Dit voorkomt het zogenaamde flikkeren. Dat zie je niet maar de hersens registreren dit wel en compenseren dat automatisch. Het gevolg is energie- en concentratieverlies. Met een kwaliteits-verlichting boven de werkplek verbeter je automatisch het comfort en de efficiëntie van de operator.

Iedere werkplek is anders en stelt daarom andere eisen aan de werkplekverlichting. Dit geldt ook voor de verschillende werkzaamheden. Zo heeft een operator die verantwoordelijk is voor quality control, een ander soort verlichting nodig als een werknemer die algemeen inpakwerk doet. Zomaar een lamp is niet voldoende. Alleen als de werkplekverlichting nauwkeurig op werkplek en de handelingen is afgestemd, kan de operator gezond, efficiënt en comfortabel werken.

U kunt via de DOWNLOAD PAGINA onze Ergonomic Workspaces catalogus downloaden. Daarin vindt u meer specifieke informatie over de verlichting units in ons gamma.