The economics of ergonomics – alle feiten op een rij

De economics of ergonomics – Musculoskeletale aandoeningen (MSK) zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten op de werkvloer: minstens 3 van de 5 werknemers maakt melding van deze symptomen. Door toepassing van ergonomische oplossingen op de werken werden klachten en symptomen en daarmee aan MSK gerelateerd ziekteverzuim met respectievelijk 57% en 72% teruggebracht. Door een verbetering van de ergonomie stijgt de productiviteit bovendien tot 46%.

In onze Factsheet Ergonomie vind u nog meer informatie om het belang van ergonomie op de werkplek te onderstrepen.

Maar wat is nu precies ergonomie en hoe pas je dit toe op de werkplek?

Ergonomie is vooral belangrijk bij veel repeterende handelingen. Maar dat is het niet alleen. Hoe zijn de bewegingen van de operator, moet hij of zij veel reiken of draaien. Wat voor accessoires zijn er nodig om de werkzaamheden te vergemakkelijken?

Het meest waardevolle van een bedrijf zijn de mensen die er werken. Binnen de logistiek, de maakindustrie en de assemblagebedrijven werken werknemers vaak nog aan een werktafel van jaren geleden. “Dat werkt toch nog prima” is een vaak gehoorde opmerking. Het is in deze tijd van presteren erg belangrijker bezig te zijn met optimalisatie en efficiëntie. Vaak moet er met minder mensen meer werk worden verzet. Daarnaast moeten de mensen steeds langer doorwerken waardoor een juist ingerichte en ergonomisch verantwoordde werkplek nog belangrijker aan het worden is.

Ergonomie gaat in het algemeen over de mens in relatie tot zijn omgeving. Het doel is gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken zo te ontwerpen dat ze op de werkplek de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen bevorderen. De ergonomen binnen de industrie houden zich bijvoorbeeld bezig met transportmiddelen, kleding, handgereedschappen, software en productieprocessen. Echter in de directe werkomgeving spelen vooral veiligheid en gezondheid van de werknemers een belangrijke rol bij het ergonomische ontwerp van de werkplek.

Denk daarbij aan goed gebruik van de benodigde hulpmiddelen, een juiste werkhoogte-instellingsmogelijkheid van de werktafel en een modulaire opbouw om de werktafel aan de steeds veranderende werkzaamheden eenvoudig aan te kunnen passen.
Doordat mensen steeds langer blijven werken, is een juist ingerichte werkplek noodzakelijk en van groot belang.

Tips om ergonomisch verantwoord en veilig aan uw werktafel te werken:

  • Een hoogte instellingsmogelijkheid van de werktafel is erg belangrijk om op de juiste zit- of sta- hoogte te kunnen werken.
  • Uit onderzoek is gebleken dat goede werkverlichting een positieve invloed heeft en bijdraagt aan een prettigere werkervaring.
  • Plaats gereedschap, onderdelen, printers, labelhouders etc op de werkplek binnen handbereik en op de juiste hoogte.
  • Een opgeruimde werkplek is belangrijk. Rondslingerende onderdelen, gereedschap en materiaal zorgt voor stress en onveiligheid.
  • Een goed instelbare werkstoel voor de juiste werkhouding bij zittend werk.
  • Een anti vermoeidheidsmat bij staand werken om blessures aan gewrichten te voorkomen.
  • Een uitgebreid assortiment van accessoires om eenvoudig te kunnen anticiperen op wisselende omstandigheden.

Alle producten die wij voeren dragen op de één of andere manier bij aan een verbetering van de ergonomie op de werkplek. Zo zijn onze werktafels hoogte in- en verstelbaar en kunnen deze worden voorzien van ergonomische accessoires zoals bijvoorbeeld goede verlichting. U kunt ook bij ons terecht voor anti vermoeidheidsmatten en ergonomische werkstoelen en krukken.

Bekijk hier het gehele assortiment. Of vraag voor meer informatie een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van de Human Workspace engineers.

Bel ons op +31 (0) 162 454 383