Thema: Ergonomie en gezondheid

Tips voor een schone werkplek!

Het Coronavirus of COVID-19 verspreidt zich wereldwijd. Bedrijven doen hun best om bij te dragen aan het indammen van het virus door een veilige en hygiënische werkplek te bieden aan hun medewerkers. Dit doen zij door maatregelen voor ‘social distancing’ in te voeren en ook door de werkplek goed schoon te houden zodat het virus geen kans ziet zich te verspreiden.

De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Afstand houden (1,5 meter!) is nodig om jezelf en anderen te beschermen tegen het Corona virus. Besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken is mogelijk hoewel de kans dat je op die manier besmet raakt veel kleiner is [1], vooral als je je werkplek regelmatig goed schoonmaakt.

Een aantal tips om je werkplek goed schoon te maken:

  • Zorg voordat je begint met schoonmaken dat de werkplek voldoende verlicht is.
  • Maak eerst de bovenkant van je werkplek schoon en werk vervolgens naar beneden.
  • Begin met de schoonste oppervlakten en maak daarna pas de minder schone oppervlakten schoon.
  • Oppervlakken die vaak aangeraakt worden zoals scanners maar eventueel ook de achterkant van je stoel moeten regelmatig en grondig schoongemaakt worden.
  • Gebruik bij het schoonmaken van je werkplek wegwerp handschoenen en gooi deze na gebruik ook echt weg.

Deze tips kunnen worden gebruikt voor elke werkplek. Echter, wanneer je ESD-veilige werkplekken schoonmaakt moet je rekening houden met nog een aantal zaken. ESD-veiligheid zit hem in de materialen die zijn gebruikt voor de werkplek. Wanneer je deze materialen met het verkeerde schoonmaakartikel schoonmaakt kun je de ESD-veilige eigenschap beschadigen. Hoe je dit voorkomt?

Hoe maak je ESD-veilige werkplekken schoon?

Check eerst of je schoonmaakartikelen kunnen worden gebruikt voor ESD-veilige materialen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen waar wax in zit of andere bestanddelen die een laagje op het oppervlak aanbrengen, hierdoor is de ESD-veilige oppervlak namelijk niet meer werkzaam. Sterke oplosmiddelen zijn ook geen goed idee.

Gebruik geen scherpe objecten om schoon te maken zoals harde borstels of schuursponsjes. Deze kunnen het oppervlak en de daarbij behorende ESD-veilige eigenschappen beschadigen. Het is raadzaam om een zachte doek bijvoorbeeld gemaakt van microfiber te gebruiken.

En tenslotte, vuil op ESD-veilige oppervlakken zorgt ervoor dat de weerstand aanzienlijk verandert wat een negatief effect heeft op de ESD-veiligheid. Regelmatig schoonmaken dus.

Vaak en goed je handen wassen is essentieel.

Bekijk hier de instructies van het WHO voor het correct wassen van je handen. Zorg er ook voor dat je een flesje desinfecterende handgel op je werkplek hebt staan en vul deze regelmatig bij. Een flessenhouder gemonteerd aan de zijkant van je werktafel is handig, je handgel is dan altijd binnen handbereik.

Om ervoor te zorgen dat alle schoonmaakartikelen binnen handbereik zijn is een schoonmaak trolley een oplossing. Een standaard trolley is in een industriële werkomgeving niet altijd ideaal, vandaar dat wij een assortiment robuuste trolleys voor deze toepassing hebben ontwikkeld. De trolleys kunnen tegen een stootje maar zijn ook licht genoeg om makkelijk te kunnen verrijden.

[1] Bron: RIVM website

Voor meer informatie over een gezonde en ergonomische werkplek kunt u contact opnemen met de Human Workspace Engineers. Zij helpen u graag. Stay healthy!

Bel ons op +31 (0) 162 454 383

Bekijk hier onze robuuste Cleaning stations!

Vacature technisch commercieel medewerker binnendienst Human Workspace

Ook voor engineering solutions kunt u bij de Human Workspace Engineers terecht. Neem contact op!

3D configurator – Ontwerp de ideale werktafel []

Hoe voorkom ik schade door statische ontlading []