De ESD-veilige werkplek

Schade door ESD lijkt onschuldig. Je kunt het vaak niet waarnemen, soms zelfs niet bij kwaliteitscontroles. Dit neemt niet weg dat ESD producten flink kan beschadigen of zelfs vernielen. ESD schade kan niet alleen ontstaan tijdens de assemblage van elektronische componenten, maar ook tijdens R&D werkzaamheden en zelfs in het logistiek proces, bijvoorbeeld tijdens het verpakken  van dergelijke producten. Kies daarom voor een ESD-veilige werkplek die producten maar ook medewerkers tijdens de specifieke werkzaamheden beschermt.

Wat is ESD?

ESD is een afkorting voor Electro Static Discharge, letterlijk vertaald: elektrostatische ontlading. De ontlading van statische elektriciteit is een natuurkundig fenomeen waar wij allemaal in het dagelijks leven mee te maken hebben, gelukkig meestal zonder het te merken. Een herkenbaar voorbeeld is het knetteren als je een trui aantrekt.

Waardoor wordt ESD veroorzaakt?

Veel materialen of stoffen die we in het dagelijks leven tegenkomen zijn in meer of mindere mate oplaadbaar. Deze materialen worden opgeladen door wrijving: dit kan door wrijving tussen twee dezelfde materialen, maar ook tussen twee verschillende. Tijdens deze wrijving laadt het ene materiaal zich positief op en het andere negatief. Er zal een korte en hevige ontlading van statische elektriciteit plaatsvinden: een ESD.

Een niet te onderschatten risico

Wanneer de elektrische spanning van een ESD (die enkele duizenden tot soms wel tienduizenden Volts kan bedragen) zich met extreem hoge snelheid door een elektronisch component verplaatst, worden de geleidende materialen in het component kortstondig sterk opgewarmd, vergelijkbaar met de draad van een gloeilamp. De minuscule onderdelen in het component zijn niet op dergelijke hoge temperaturen berekend en kunnen hierdoor beschadigd raken. Het resultaat is dat het component soms direct niet meer functioneert of, wat vaker voorkomt, in eerste instantie nog wel werkt, maar na relatief korte tijd alsnog de geest geeft. Kortom, investeren in een ESD-veilige werkplek loont de moeite!

ESD assortiment Treston

ESD anti-vermoeidheidsmatten

Een ESD mat voorkomt het vrijkomen van statische elektriciteit. Dit type mat werkt hetzelfde als een bliksemafleider en voert de statische elektriciteit af. Letterlijk en figuurlijk een goede basis voor ESD bescherming op de werkvloer. Door te kiezen voor een ESD anti-vermoeidheidsmat voorkom je ESD én verhoog je het werkcomfort en de productiviteit van werknemers.

ESD werktafel

Een tafelblad van hout of aluminium is zeer ongeschikt door het onvermogen om statische elektriciteit af te voeren. Kies daarom voor een ESD werktafel. Deze is opgebouwd uit een stalen constructie met ESD werkblad. Binnen de Treston ESD WB en ESD Concept range zijn diverse ESD-veilige in hoogte verstelbare werktafels verkrijgbaar met een groot assortiment ESD-veilige werkplek accessoires die bijdragen aan de productiviteit, het comfort én de veiligheid van medewerkers.

ESD stoel

Daarnaast is een ESD stoel een must op risicovolle plekken. Een stoel met kunststof zitting of rugleuning kan namelijk grote statische ladingen opwekken. Een ESD stoel heeft aarding van de zitting en de rugleuning naar de geleidende wielen.

ESD opslagsystemen

Kies binnen een ESD-beschermingszone of plaatsen met veel elektronica voor ESD-veilige opslagsystemen en opslagbakjes die voldoende geleidend zijn. Let op dat ook de wielen geleidend zijn.

ESD trolleys

ESD-veilige trolleys zijn vooral belangrijk wanneer je elektronische componenten vervoerd. De kans op ontlading is dan groter.

ESD polsbandje

Medewerkers die met elektronische componenten werken zijn vrijwel altijd geladen. Wanneer er wordt gewerkt met gevoelige producten is het raadzaam een ESD polsbandje te dragen welke is bevestigd aan een werktafel.

HUMAN WORKSPACE – uw partner voor de inrichting van de ESD-veilige werkplek!

Wil je meer weten over ESD bescherming op de werkvloer? Download het gratis e-book van Treston aan met daarin tips over het inrichten van een ESD-veilige werkomgeving én ontdek ons assortiment ESD producten.

Of maak een afspraak met één van de Human Workspace engineers om uw werkplek te bezoeken. U kunt ook een afspraak maken om onze showroom in Oosterhout (n-br) te komen bezoeken. We horen graag van u!